Gratis Advies Over lenen

Alles over geld lenen en kredieten

Hypotheek

Wie van plan is een huis te kopen, moet daar doorgaans een lening voor afsluiten. Meestal in de vorm van een hypotheek. Dat is de voordeligste lening, vooral omdat de rente fiscaal aftrekbaar is. De hypotheek is geen kwestie van snel beslissen. Het gaat meestal om een grote som geld. Bovendien is het een lening waar u lange tijd aan vastzit. Nauwkeurige studie en vergelijking is dus op zijn plaats.
Belangrijkste factor van de hypotheek is de rente. Uw maandbedrag is in de meeste gevallen gebaseerd op de jaarlijkse rente over het geleende bedrag. Tweehonderdduizend euro lenen tegen jaarlijks vijf procent rente betekent een maandelijks rentebedrag van €833,33. Dat lijkt glashelder. Punt is alleen dat de hypotheekrente daalt en stijgt. Een ander punt is dat banken de rente voor een langere periode vastleggen.
De rente biedt aanbieders en adviseurs dan ook alle gelegenheid om trucs en slimmigheden uit te halen. Want schermen met de laagste rente klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Maar voor welke looptijd? En gaat het om de bruto- of nettorente? Oftewel: het bedrag dat maandelijks van uw rekening wordt afgeboekt of de geldsom die u na aftrek van belas tingen betaalt?
Hypotheken bestaan er in soorten en maten. Alles wat u met geld kunt doen, kan ook binnen een hypotheek. Aflossen, (nog meer) lenen, sparen, beleggen.